Du vill åka som utbytesstudent?

En spontan idé du får och du börjar ta reda på mera info, google, utbytesstudent.se, bloggar, kataloger, hör med andra som åkt osv. Du kanske har ett syskon som åkt tidigare? Det är jättebra, för du behöver info innan du börjar ansöka. För du måste vara säker på att du faktiskt vill. Kommer du vilja åka nästa vecka? Om suget finns kvar efter några veckor och det känns rätt kan du hoppa vidare till nästa steg och börja tänka på det praktiska.
Prata med dina föräldrar! Mina tyckte det var en riktigt skit idé och skrek lite grann. Sedan efter några veckor gick det över och vi skickade in en anmälan. Point is, du kan inte bara säga: "Mamma jag vill åka till Brasilien i ett år! Kan du skriva under här så jag får åka?" För i 99% av fallen kommer det inte funka. 

När du har dina föräldrar med på planen så är det dags att tänka ut hur det kommer funka. När ska du åka? Efter 9:an? Efter 1:an? Efter 2:an? Är du för gammal att åka efter 2:an? Några land släpper inte in dig om du fyllt 18! Det finns båda för och nackdelar med alla. Åker du efter 9:an måste du söka in till gymnasiet under den tid du är borta så se till att du har koll på hur det funkar. Åker du under gymnasiet finns det stor risk att du kommer behöva gå om ett år då du kommer hem. Du måste ta reda på, prata med skolan och se om du kan läsa någon kurs på distans eller hur det kommer funka.

Några vet redan när de är 10 att de ska åka som utbytesstudent och andra kommer på det när de redan är halvvägs genom 2:an, och då är det bråttom om du ska hinna åka iväg!

Pengar. Har du råd? Kan du skaffa ett extra jobb? Kan du få ett stipendium? Är det dags att lägga undan 500:- i månaden? Det är betydligt dyrare att åka i år än det var då jag åkte, speciellt till USA. Eftersom att det är finanskris och blabla så är det svårare att hitta värdfamiljer, det är större koll på vfamiljerna. Det måste tas bilder av alla rum i husen och det ska kollas brottregister och sånt vilket gör att det kostar mera när man söker vfamiljer. Men om det verkligen är det här du vill stoppar inte pengar dig, för det finns alltid ett sätt!

Börja leta reda på en organisation, alla erbjuder olika saker. Står de för Visum, flygbiljetter, försäkring? Får du åka på ett förberedelse läger? Har de info tillfällen? Är de orimligt dyra? Måste din familj här hemma ta emot en utbytesstudent? Ta reda på all fakta! Jag åkte med Explorius för de var mest prisvärda och erbjöd mest för priset. Det är en riktig djungel, lita inte på att billigast är bäst. De dyra organisationerna har inga garantier de heller, så det är att lita på magkänslan. Varenda organisation har skräckhistorier och solskens historier det måste ni komma ihåg. Tänker inte peka ut någon organisation här för mitt kommentarsfält kommer explodera!

Var inte rädd för att gå på infomöten, intervjuer och beställa hem info papper från de olika organisationerna! Ring och fråga och se hur trevliga de är! Åk till deras kontor och se hur de bemöter dig. Se till att du känner dig trygg med din organisation!! :)

Orkar inte skriva mera, så jag delar upp allt det här i olika avsnitt! ;3

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Kommer inte riktigt ihåg deras adress men jag tror det är ca. 9 minuter ifrån med bil! De har inga barn och de pratar inte svenska men jag har en annan släkting i Spanish Fork som pratar svenska!Aha! Coolt! Då måste det vara skönt med en förstående pappa!

2011-12-17 @ 23:50:16
URL: http://Http://usafredrik.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0